Kin-ball Sport

Hur spelar man Kin-Ball?

KIN-BALL® är inte bara ett lagbollspel utan ett alldeles utomordentligt pedagogiskt redskap som uppmanar till aktivitet och rörelseglädje samt får grupper att känna att de lyckas tillsammans

KIN-BALL® är framtaget av en kanadensisk idrottslärare med avsikt att få alla elever i en klass att bli aktiva i ett lagspel utan att känna sig utlämnad eller sämre än någon annan.

Som lärare i idrott och hälsa eller ledare i förening använder du bollarna för att skapa aktivitet, rörelse, laganda, utmaningar, skratt och glädje på lektionerna.

Bollens stora och otraditionella storlek, liksom spelets få och enkla regler, gör att alla spelare på banan är aktiva.
 

KIN-BALL® kurs
 
Vi erbjuder kurser i Kin-ball.

Kontakta oss på:
Telefon: +46 (0) 8 644 73 10

E-post: info@klubbensport.se

KIN-BALL® – Spelregler

Antal spelare: Tre lag med fyra spelare. Varje lag tilldelas en färg (De officiella färgerna är svart, rosa, grå). Det är också möjligt att spela Kin-Ball® med tre eller fem spelare I varje lag. 

Spelide: Slå ner bollen i golvet utan att motståndarna fångar bollen.

Bollen: Kin-Ball® inomhusboll har en diameter på Ø 120 cm Vikten är: 960 g (gäller för både den svarta och rosa bollen). 
Kin-Ball utomhusboll (blå) har en diameter på Ø: 102 cm Vikten är: 1000 g, Utomhusbollen är mindre och ytterhöljet är tillverkat av ett tätare och starkare material. Detta ger en aningen högre vikt.

Bana: Den officiella banstorleken är 21,40 m X 21,40 m. Banstorleken skall dock anpassas efter lokala förutsättningar som hall, deltagarnas ålder och mognad.

Kin-Ball® poängtavla: Poängtavlan visar de tre lagens färger samt poäng vilket gör det enkelt för lagen att hålla reda på sina egna och de andras aktuella poäng.

Speltid: Officiellt spelas Kin-Ball® 3 x 7 minuter - Först till 10 poäng eller 20 poäng passar i skolspel.

Utgångsposition vid serve: En spelare slår och de övriga tre måste ha kontakt med bollen samt ha ett knä I golvet. De tre bollhållarna gör det möjligt för servaren att slå till bollen genom att hålla den ovanför sina huvuden. Viktigt att bollhållarna sänker ner huvudena så att servaren undviker att träffa hållarnas huvuden. Observera att spark ej är tillåten vid serve. Utgångspositionen hos de två övriga lagen är att ställa sig I de fyra hörnen runt bollen och invänta den utropade färgen.

Fångst: Endast det lag vars färg ropas ut får fånga den utslagna bollen. Lyckas utespelarna, antingen själva eller tillsammans med sina lagkamrater, fånga bollen innan den går i golvet, så servar man nästa gång (från den plats där bollen fångats). Inga poäng delas ut. Skulle man misslyckas med fångsten och bollen går i golvet så tillfaller en poäng till både det laget som servade samt en poäng till det laget vars färg EJ ropades ut. Laget som misslyckats med att fånga bollen servar nästa gång (från bollens nedslagsplats). Observera att det alltid delas ut två poäng. Detsamma sker när bollen går utanför linjerna eller träffar redskap I hallen. Det lag som rört bollen sist när detta sker tilldelas inte poäng istället får de andra två lagen varsitt poäng. Om spelare, från det lag vars färg inte blivit utropat, av misstag rör bollen fortsätter spelet som inget hänt. Däremot om spelare avsiktligt rör bollen trots att hens färg ej blivit utropad, tilldelas de båda andra lagen poäng. Vid fångst får alla kroppsdelar användas.
 

Serv: Innan servaren slår till bollen, skall denne ropa OMNIKIN! – och därefter färgen på ett av de andra lagen. Bollen skall servas, så att bollbanan är rak eller har en uppåtgående bana. Dessutom måste bollen slås ut minst 1,8 meter från utgångspositionen. Görs ej detta tilldelas de två andra lagen var sitt poäng. Skulle spelare slå ut bollen innan hen ropat ut OMNIKIN samt färg, tilldelas de båda andra lagen poäng och spelaren får göra ett nytt försök. Domaren bör vara mycket bestämd med denna regel från allra första början. Samma spelare får ej serva två gånger i rad. Sker detta skall de båda andra lagen tilldelas poäng. Laget måste serva inom 10 sek från första bollkontakt. Och så snart alla tre I laget vidrör bollen vid uppställning skall bollen slås ut inom 5 sekunder. Görs ej detta tilldelas de två andra lagen poäng.

Slagteknik: Bollen kan antingen slås med en eller två armar eller puttas ut med en eller två händer. Det är mycket viktigt att man tränat på tillslaget före match. Bollträffen måste vara mitt på armen så att det är axelleden tar upp kraften. Slår man med underdelen av armen så belastas armbågsleden och man får garanterat ont! Träna på rätt tillslag! Använd bara tvåarmsslaget med träff på utsida arm i början. Alltså Ett slag där du fattar båda händerna ihop och slår med utsidan armen. Ungefär som ett brännbollsslag med två händer. Slå ej med Insida arm! Att putta bollen med båda händerna är ett enkelt slag som bör användas mycket I början! Undvik att nicka bollen. Risk för skada!

Enklare spelform för skolor: Spela endast med två lag utan att lagen behöver ropa ut färgerna. Detta gör att spelet får mer fart och man undviker avbrott och regelförklaringar. Vi rekommenderar stark att börja spela på detta sätt för att eleverna skall komma igång och få uppleva farten i spelet. Det går bra att ha upp till 6 spelare i varje lag på planen samtidigt (4 spelare är dock optimalt). I övrigt samma regler som i riktig Kin-Ball.

Hur man blåser upp en Kin-Ball


Ta en titt på detta YouTubeklipp hur du blåser upp en Kin-boll med originalblåsan (latex) >>
 
Latex, liksom ballonger, är inte ett lufttätt material. Luften kommer att tränga in i blåsan och eftersom ytan på en Omnikinboll och en KIN-BALL är så stor kommer den att över tid kännas slapp. Hur snabbt det läcker luft beror bland annat på temperaturfluktuationer. Luft komprimeras i kylan, så att när den används utomhus på vintern, kommer blåsan att tappa luft snabbare än när den används inomhus. Skall bollen användas utomhus vid kallare förhållanden så rekommenderar vi att blåsa upp bollen ute!

Hur man blåser upp en Kin-Ball


Ta en titt på detta YouTubeklipp hur man blåser upp en Kin-Ball med TPU blåsa (latexfri) >>
 
TPU -blåsan håller i luften länge och är fri från latex. Detta material är hållbart och är perfekt för personer som är allergiska mot latex. Blåsan kan också repareras och en liten reparationssats medföljer blåsan.

Hvordan reparere en TPU-blære

Ta en titt på dette YouTube klippet på hvordan du skal reparere en TPU-blære

Skötselregler Kin-Ball

Rekommendationerna från tillverkaren av KIN-BALL är att de ska tömmas helt för luft när dagen är slut för att förlänga blåsans livslängd. Precis som ballonger kan latexblåsor spricka utan särskild anledning. Blåsan är ett förbrukningsmaterial och du får räkna med att det går 1-2 st. innerblåsor per år. 

Om det kommer in gruskorn / sandkorn i KIN-BALLen så kan innerblåsan spricka. Se till att det inte kommer in något material i bollen då du tömmer den.

Vi rekommenderar också att du kan strö ett litet lager talkpulver inuti bollen, då den skall ligga oanvänd under en längre tid. Det hjälper till att behålla blåsans elasticitet.
 

Roliga idrottslektioner - Kin-Ball lekar

Kin-ball är inte bara en sport. Den stora lätta bollen kan även användas till en mängd roliga lekar som "The Train", "Indiana Jones", "BubbelGum" etc. Se youtubeklippen nedan. Ativiteterna passar både barn och vuxna och är mycket lämpliga för idrottslektioner eller tillfällen då du vill jobba med teambuilding. Det blir mycket skratt och glädje! Tack till Skolsport.se för bra filmer!